Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki torcik z owocami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5
mąka 6 łyzek
cukier 6 łyzek
cukier puder 1 łyżeczka
śmietana 30% 0,5 l
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier puder 0,5 szklanki
galaretka niebieska
brzoskwinie 2
winogrona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki torcik z owocami

Białka oddzielić od żółtek, ubijać na sztywną pianę z cukrem. Dodać żółtka. Jeszcze chwile ubijać, do całkowitego połączenia się składników. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Lekko i dokładnie wymieszać. Wylać na tortownicę. Piec w nagrzanym piekarniku (170 st C) przez 25 minut. Zimny przeciąć na pół.
Żelatynę zalać 1/3 wody- zimną. Rozpuścic odczekac chwilę, wlać resztę wody- tym razem gorącej. Śmietanę ubijać z cukrem pudrem aż będzie sztywna i podwoić swoją objętość. Wlać zimną żelatynę. Miksować do całkowitego połączenia składników.
Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu.
Owoce umyć. Obrać brzoskwinie i pokroić na cienkie ćwiartki. Winogrona przekroić na pół, w miarę możliwości wyciągnąć pestki.
Pierwszy biszkopt posmarować 2/3 masy. Przyłożyć drugim biszkoptem. Resztą masy posmarować wierzch biszkoptu i boki. Na torcie rozłożyć owoce. Tężejącą galaretką zalać owoce. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 28.08.2011 11:06
pyszny ,lekki u mnie znika ekspresowo :)
kanu83 11.05.2011 11:34
rewelacja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak