Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 0,5 kg
margaryna 15 dag
cukier 15 dag
jajko 1
żółtko jajek 2
budyń waniliowy 1
mleko 200 ml
rodzynki 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.
Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak