Sposób przygotowania

w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. do wyrośniętych parowych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto dodajemy masło, przez chwilę całość wyrabiamy. naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę lekko wyrabiamy przez ok. minutę rozwałkowujemy na wysokość centymetra wykrawamy szklanką zgrabne krążki przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę trzymamy w ciepłym miejscu. szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką. gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 5-7 min

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    Mmm.. trzeba zrobić pamuchy:)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    marta0906

    Najlepiej smakują z sosem jagodowym
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Super kluchy
  • 2
    original
    Opublikowano

    Beata73

    fajne te kluchy!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !