Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kluski parowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

2 czubate szkl. mąki pszennej
2 dkg drozdzy
2 łyżki płynnego masła
szczypta soli
2 PŁASKIE ŁYZKI CUKRU
szkl. mleka
maka do posypania stolnicy
żółtko jajek 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kluski parowe

w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże. do wyrośniętych parowych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto dodajemy masło, przez chwilę całość wyrabiamy. naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. gdy ciasto podwoi objętość dzielimy na dwie części każdą wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę lekko wyrabiamy przez ok. minutę rozwałkowujemy na wysokość centymetra wykrawamy szklanką zgrabne krążki przenosimy na wyłożoną ściereczką i oprószoną mąką tacę trzymamy w ciepłym miejscu. szeroki garnek napełniamy do połowy ciepłą wodą przykrywamy złożoną kilkakrotnie gazą, umocowujemy na brzegu związując mocną tasiemką. gdy woda w naczyniu się zagotuje kładziemy na przygotowanej gazie po kilka wyrośniętych klusek przykrywamy wysoką pokrywą i parujemy przez 5-7 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata73 29.09.2010 15:12
fajne te kluchy!
Margo1 25.09.2010 18:18
Super kluchy
marta0906 12.09.2010 21:04
Najlepiej smakują z sosem jagodowym
marta0906 12.09.2010 21:03
Mmm.. trzeba zrobić pamuchy:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak