Sposób przygotowania

Przebrać maliny, wypłukać na sicie. Wygotować zakrętki i słoiki. Nałożyć maliny do słoików do wysokości ¾ słoika. Przygotować syrop 20 dag cukru na 1 litr wody, zalać maliny gotowym syropem-owoce muszą być całkowicie zakryte. Zamknąć zakrętką. Przygotować garnek w którym zagotujemy kompot, na dno garnka położyć gazetę lub szmatkę, ustawić słoiki i nalać wody ciepłej uważając by woda nie zakryła zakrętek. Postawić garnek na ogień gdy zacznie się gotować to zaczynamy liczyć czas 20 minut. Po tym czasie wyjąć słoiki z garnka i posprawdzać czy wszystkie się zamknęły-jeśli tak można wynosić je do spiżarni.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !