Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dzem borówkowo jablkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg borówek
3 szklanki cukru
jabłko kwaśne 3 duże szt.

Przepis i sposób przygotowania na: dzem borówkowo jablkowy

Borówki przebrać, umyć, osączyć, przesypać cukrem w naczyniu, w którym będą się smażyły. Zostawić na 12 godzin. Następnego dnia gotować, aż owoce pękną, puszczą sok i staną się szkliste. Obrać jabłka ze skórek i gniazdek nasiennych, podzielić na ćwiartki. Włożyć do borówki i smażyć razem jednego dnia 10 minut i następnego jeszcze 10 minut, nie mieszając, a jedynie przetrząsając garnkiem, gorący jeszcze dżem wkładać do wypasteryzowanych, gorących słoików i zamknąć natychmiast wygotowanymi we wrzącej wodzie zakrętkami. Słoiki owinąć kocem; po wystygnięciu odstawić w chłodne miejsce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia56
Sylwia56 27.01.2012 11:03
pycha
Bart 23.12.2010 21:36
dobry jest jeszcze dżemik żurawinowy
Jaheira11 23.12.2010 20:31
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak