Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami po staropolsku z czarnuszką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 5 deko
masło jedna łyżka
oliwa trzy łyżki
pieczarki 30 deko
Pieprz czarny grubo mielony Prymat dwie szczypty
Czarnuszka nasiona Prymat jedna łyżeczka
cukier pół łyżeczki
Czosnek suszony Prymat dwie szczypty
papryczka chili jedna szczypta
woda pół szklanki
ser gouda 30 deko

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami po staropolsku z czarnuszką

Zaczynamy od ciasta. Bierzemy pół szklanki mleka lub wody, chodź z mlekiem lepsze ciasto. Podgrzewamy do 30 stopni, czyli ma nie parzyć i nie być letnie. Dajemy do niego 5 deko drożdży i pół łyżeczki cukru. Czekamy 10-15 minut aż się drożdże rozpuszczą. Bierzemy miskę lub garnek i wsypujemy dwie szklanki mąki, najlepiej tortowej.Wlewamy droższe, wsypujemy czarnuszkę, jedną łyżkę roztopionego masła i trzy, cztery łyżki oleju. Mieszamy aż się przestanie kleić. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy mąkę jeśli ciasto nadal się klei. Potem odkładamy ciasto na 20 minut aż wyrośnie i włączamy piekarnik aby nagrzał się do 180 stopni. W między czasie kroimy pieczarki i smażymy na patelni aż się przyrumienią i lekko solimy. Jak ciasto wyrośnie wałkujemy na blasze i układamy na nim pieczarki i przykrywamy serem. możemy do smaku posypać czosnkiem granulowanym i papryką, jak kto lubi nawet ostrą. Jak się piekarnik rozgrzeje to wstawiamy na dokładnie 25 minut. Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta98 28.01.2011 20:20
super
Anna210 16.01.2011 17:54
ja pizze piecze max 15 minut ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak