Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kompot ze śliwek

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
cukier 20 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kompot ze śliwek

śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki i ściśle układamy w słoikach. Każdą warstwę owoców posypujemy cukrem. Szczelni zamknięte słoiki pasteryzujemy, wkładając je na 25 minut do wody o temperaturze 85 st.C. w czasie pasteryzacji owoce wydzielają sok- otrzymujemy wiec śliwki we własnym syropie . tak przygotowany sok odznacza się bardzo dobrym smakiem i można go bardzo rozcieńczać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Allice 29.12.2011 18:54
to jeden z moich ulubionych kompotów :)
Matik 09.09.2010 21:55
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak