Sposób przygotowania

SOK:
0,5 kg cukru i 2 szklanki wody zagotować.Na wrzatek wsypać aronię - zagotować i odstawić na 24 godziny.Następnie sok przecedzić zagotować i zlac do butelek.
KONFITURY:
Owoce włożyć do garnka,dodać pozostały cukier oraz sok z jabłek - gotowac przez 5 minut mieszając.Tak jak sok odstawić na 24 godziny a po tym czasie zagotować ,wkładac do słoików,nie pasteryzować tylko odwracać do góry dnem.
Smacznego!!!!!

Komentarze

  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    zapewne pyszne i zdrowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    iwona332

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    sok a aronii jest bardzo zdrowy,smak też dobry
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 3
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Same pyszności
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    mm super!
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Super zdrowe:)
  • 1
    dscf7715
    Opublikowano

    Mysiunia

    wyśmienite:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a mi w tym roku aronia nie obrodziła :( (zresztą rok temu też) Tylko jedna kiść z kwiatami.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    aronię wcześniej mrozisz czy bezpośrednio z krzaku?
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Pacpaw ,zapraszam do siebie - u mnie aronii będzie dużo:)-chyba ,że w paczce Ci wyślę:) Aronii się nie mrozi !!! to nie jarzębina.
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    poszperałem troszkę w necie i mrożenie jest opcjonalne. Cytat: \"Najlepsze jest jednak mrożenie owoców aronii przed dalszym przerobem, ponieważ przyczynia się ono do zwiększenia wydajności soku przy tłoczeniu oraz sprawia, że owoce stają się mniej cierpkie.\". Jak kiedyś mi krzaki obrodzą to spróbuję zrobić takie i takie i porównać w smaku :o)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jak wypróbujesz to podziel się uwagami - ja aronię przetwarzam od lat i wierz mi,że ani w soku ani w konfiturze nie wyczuwa się cierpkiego smaku tak jak w owocach z krzaczka.Na surowo jej nie jem - wcale mi nie smakuje a jest taka zdrowa.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    tez tak robie
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    Ja mam aronię zamrożoną ,jak odmrożę to Wam powiem co się dzieje,ale każda jagoda jest w całości nawet się nie posklejały ,bo nie była przedtem myta
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    no to czekamy na relację,jestem bardzo ciekawa - jest różnica czy jej nie ma.
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo lubie wszystkie przetwory z aronii, a Twóje konfitury bardzo apetyczne.
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    hmm.... , dlaczego ja nie mam aronii....?
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    robię bardzo podobnie ;)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    robię bardzo podobnie ;)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    robię bardzo podobnie ;)
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    robię bardzo podobnie ;)
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    fajna
  • 2
    original
    Opublikowano

    alaaa

    pyszna i zdrowa
  • 1
    papryka
    Opublikowano

    adelajda

    w tym roku zrobię takie konfitury
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    pyszne i zdrowe
  • 0
    original
    Opublikowano

    Lis

    Mam tyle aronii, że chyba jutro zacznę robić tą konfiturę:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Motorek

    bardzo smaczny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !