Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląski kołacz z makiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 4 dag
margaryna 10 dag
żółtko jajek 2
mleko szklanka
mąka 3 szklanki
olejek pomarańczowy 1
cukier 15 dag
mak (mak) 2 szklanki
cukier (mak) 2 szklanki
zapach migdałowy (mak) 1
mąka (kruszonka) pół szklanki
maslo (kruszonka) 5 dag
cukier (kruszonka) 4 łyżki
jajko 2 (mak)

Przepis i sposób przygotowania na: Śląski kołacz z makiem

Ciasto:
Drożdże wymieszać z niewielką ilością mleka i cukru. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po wyrośnięciu wymieszać z reszta składników. Wyrobić ciasto. Odstawić na 30-40 min do wyrośniecia.
Mak:
Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac.
Kruszonka:
Masło roztopić z cukrem, wsypać mąke i wymieszać.
Ciasto rozłożyć na brytfance, na to mase makowa i kruszonkę. Piec godzinę w 200 st C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 28.08.2011 23:04
babcia taki robiła
rafalanka 31.07.2011 10:09
super dobre
amorzenek 04.05.2011 07:36
pyszne
Gabriela7 04.05.2011 07:32
super
iwa643 04.05.2011 07:24
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak