Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dżem z dyni i jabłek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg dyni
60 dag kwaśnych jabłek
1 kg cukru
Kilka Goździków zmielonych
1 łyżeczka cynamonu

Przepis i sposób przygotowania na: dżem z dyni i jabłek

Dynię oczyścić z pestek, obrać ze skórki, wyjąć miąsz i pokroić w paski. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazdka nasienne. Jabłka razem z dynią włożyć do rondla, wlać odrobinę wody i rozgotować pod przykryciem. Wówczas zdjąć pokrywę i dusić- często mieszając- przez około pół godziny. Dodać cukier i przyprawy. Mieszając odparować na małym ogniu. Gdy należycie zgęstnieje, nałożyć do słoików zakręcić i odwrócić do góry dnem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 03.03.2012 20:34
smaczny domowy dżemik
Dorian 16.10.2011 00:56
pyszny na zime

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak