Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruchy jabłecznik

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 250 g
jajko 2
żółtko jajek 1
cukier puder 200g
śmietana 18-procentowa 2 łyzki
proszek do pieczenia łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzka
jabłka 1,5 kg
cynamon

Przepis i sposób przygotowania na: Kruchy jabłecznik

Zagnieść ciasto: tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier i śmietanę.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce (ja miałam jeszcze z zeszłorocznych zaprawianych do słoików). Ciasto podzielic na pół. Jedna część wyłożyć na blachę, położyć jabłka, posypać cynamonem i przykryc drugim plackiem – wczesniej rozwałkowanym i zwiniętym na wałek, a rozwiniętym nad brytfanka. Nakłuc widelcem. Piec w 180 st. Przez 1 godzinę. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak