Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe gwiazdeczki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
masło 30 dkg
cukier puder 12 dkg
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
żółtko jajek 1
jajko 1
wiórki kokosowe 200g
cukier (masa) 0,5kg
szklanka wody
kostka masła 1
cukier waniliowy 2
kakao 10 dkg
mleko w proszku 0,5 kg
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe gwiazdeczki

Wymieszać wszystkie składniki na ciasto. Wstawic do lodówki na ok. 20 minut. Rozwałkować i wykrawać. Posmarowac białkiem i piec do zarumienienia w 200 st C.
Cukier, wodę, masło i cukier waniliowy wsypac do garnka. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać kakao, mleko w proszku i bakalie. Dokładnie wywmieszać. Musi być sporo bakalii, aby masa była twarda i rozpływała się na bebeczkach jak polewa. Gdyby masa była zbyt rzadka dosypać jeszcze trochę mleka w proszku, ale po troszkę, aby dała się nałożyć.
Rozłożyć masę na ciasteczka.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 07.03.2011 12:28
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak