Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki po meksykańsku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2,5 kg
gówka czosnku 1,5
olej 3 łyżki
ocet 1/5 szklanki
chili 2 łyżeczki
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki po meksykańsku

Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Zasypujemy je solą i zostawiamy na 6 godz. Po tym czasie odlewamy sok i posypujemy je chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polewamy to wszystko olejem.
Zagotowujemy ocet z cukrem i polewamy tym ogórki. Odstawiamy je na 12 godzin.
Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy je jeszcze raz zagotowaną zalewą (gorącą).
Nie pasteryzujemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 25.10.2012 17:58
świetne
Anio?eczek 05.09.2012 20:33
super!
LuKaSz4761 16.10.2011 08:35
super przepis na pewno skorzystam,pozdrawiam serdecznie
kate.500 23.09.2011 09:30
pychotka
MAR3STA 29.05.2011 22:58
warto wypróbować;)
jeta72 16.04.2011 21:07
takie pikantne muszą być pyszne :-)
jogobella231
jogobella231 25.02.2011 21:08
wypróbuję
IZABELA29 15.12.2010 09:56
warto spróbowac
Sylwia88 26.11.2010 11:37
musze wyprówac
ElizaT 20.11.2010 11:18
muszą dobrze smakować!
Lidia11 01.11.2010 17:39
z chili jeszcze nie robiłam
misia53 27.10.2010 13:53
Szkoda ,że tak póżno zobaczyłam
stokrotka 08.10.2010 19:51
Tak smaczne!
jarek4 24.09.2010 20:15
ciekawe czy to jest smaczne?
Emilia21 12.09.2010 07:27
ciekawe
Justyna88 09.09.2010 09:33
bardzo fajne
Mysiunia 05.09.2010 09:45
robię podobne ( w sensie tez z chili i czosnkiem i prawie taka sama zalewa) tylko ze ja szatkuje i podaje jako sałatke do obiadu, ale rzeczywiscie są rewelacyjne!
Margo1 04.09.2010 09:25
Bardzo ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak