Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i jeśli są to młode ziemniaki, to gotujemy je w mundurkach. W przypadku starych ziemniaków najlepiej je obrać i dopiero wtedy ugotować.
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w talaki (młode ziemniaki nie muszą być obrane, mogą mieć skórkę). Układamy plastry ziemniaków na dnie naczynia żaroodpornego. Na tej warstwie układamy pokrojone w plasterki pieczarki. Pieczarki posypujemy pokrojonym koperkiem. I znowu układamy: ziemniaki, pieczarki i koperek. Na górze zapiekanki układamy kawałki kiełbasy.
Zapiekankę podlewamy delikatnie wodą i umieszczamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po około 30 minutach pieczenia układamy na górze ser żółty i zapiekamy jeszcze 10 – 20 minut. Kiedy ser się ładnie roztopi i zapiecze – nasza zapiekanka jest gotowa.

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    bernika

    a gdzie efekt koncowy? gdzie kielbasa w zapiekance? same ziemniaki posypane pieprzem i resztkami papryki to nie obraz tego przepisu!
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis, a o jakim zdjęciu bernika piszesz?
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    bardzo fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Seba

    fajny przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !