Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mleko 1 szklanka
olej 2 łyzki
cukier 2-3 łyżki
cukier waniliowy 1
mąka 3 szklanki
jajko 2
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki węgierki 0,5 kg
masło (posypka) 5 łyzek
cukier (posypka) 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

W misce tupperware zasypac drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie wbic jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Do całości wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Wymieszać dokładnie łopatką. Posypać lekko maką i zamknąć miske. Następnie kilkoma kolistymi ruchami miska wyrobic ciasto. Miskę włożyć do ciepłej wody lub połozyc na grzejniku. Gdy się otworzy ponownie zamknąć i czekac do kolejnego otwarcia (20-30 minut). Sliwki umyć, przeciąć na pół iw yciagnąc pestki. Ciasto rozwałkowac na brytfance, ułożyć śliwki i posypac cukrem –ilosć zalezy jak słodkie ciasto lubimy i jakie są owoce. Margarynę lub masło łaczymy z kokosem i cukrem- można zmienic ilość gdyby posypka się nie urobiła dodając mniej lub wiecej tłuszczu. Posypkę kruszymy na śliwki. Pieczemy ok. 40-45 minut w 170 st C.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iwona332 22.09.2010 22:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak