Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka kalafiorowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1
duzy pomidor 1
ser żółty 20 dkg
ryż 4 łyzki
Szafran nitki Prymat szczypta
Łyżeczka pieprzu świeżo zmielonego
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
olej łyżeczka
bazylia łyżeczka
chilli łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka kalafiorowa

Kalafiora ugotować z osolonej wodzie. Nastepnie rozdzielic na małe kwiatuszki. Ryż ugotowac w osolonej wodzie pod koniec dodać szczyptę szafranu żeby nabrał ładnego koloru. Ser zetrzeć na tarce. Pomidora sparzyc, obrac ze skórki i pokroić w plasterki. Z papryki wyciąc gniazda nasienne i pokroic w kosteczkę. Cebule pokroic bardzo drobno wymieszac z olejem i przecierem, dodac chili i pieprz.
W naczyniu żaroodpornym (posmarowanym masłem/margaryna/ olejem) układać warstwami: kalafior+ ryż+ sos pomidorowy+ papryka+ pomidor+ ser
Piec 10-15 minut piekarniku w 200 st C

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 07.07.2011 10:38
dobra
buksiak12 23.09.2010 08:48
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak