Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z knedlami wieprzowymi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1 kg ziemniaków
5 dkg soli
2 dkg słodkiej papryki
10 dkg cebuli
15 dkg leczo
10 dkg mąki
Bułka tarta klasyczna Prymat
pęczka natki pietruszki
5 g pieprzu
10 dkg smalcu
20 dkg wieprzowiny
50 dkg wołowiny
1 pęczek kopru
5 g czosnku
2 g kminku
0,2 litra śmietany
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z knedlami wieprzowymi

Wołowinę drobno pokroić i zalać wodą. Dodać do smaku kminek i czosnek- gotować. Połowę ziemniaków pokroić w kostkę i połączyć z połową ugotowanego mięsa. Dolać wody, dodać koper i do smaku soli. Pozostałą część ziemniaków zagotować i przepuścić przez praskę. Zmielić wieprzowinę. Ostudzone ziemniaki wymieszać z wieprzowiną, mąką i bułką tartą. Do smaku dodać sól, cebulę, natkę pietruszki, majeranek i jedno całe jajko. Zagniatamy i formujemy małe kuleczki. Z jednej łyżki mąki i 0,2 litra śmietany przygotowujemy zaprawkę. Zupę zaprawić i dodać do smaku ocet, następnie knedle i na małym ogniu gotować przez 10 minut. Przy podaniu można dodać śmietanę i koper.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 12.03.2011 20:13
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak