Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

5 jajek
5-6 łyżek cukru
5 łyzek mąki
2 łyzki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
330 ml smietany 30%
2 lyzeczki zelatyny
pół szklanki cukru pudru
2 łyzki kawy rozpuszczalnej
1/3 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyzeczki zelatyny. Smietane ubijac z cukrem Az zgestnieje, wlać kawę. Zmiksować.
Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Polewa polac wierzch tortu i udekorować orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak