Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 350g
żółtka jaj 5 szt
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

1. Na stolnicę przesiać mąki, dodać zimne masło i posiekać. Wbić żółtka i zagnieść ciasto (nie powinno być zwięzłe tzn. po ściśnięciu powinno się pokruszyć). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarni do temperatury 170 st. (termoobieg), 200 st. (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Trzy czwarte ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na formę. Posypać równomiernie bułką tartą.

4. Jabłka obrać i kropić sokiem z cytryny. Zetrzeć na pazurkach. Odcisnąć sok, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.

5. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka.

6. Zetrzeć na pianę pozostałe ciasto.

7. Wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut.

8. UWAGI: Zawsze używam jabłek typu szara reneta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rakow2
rakow2 22.05.2011 15:59
lepsza szarlotka niż szalotka
Krzysztof42 16.10.2010 16:25
szarlotka dobra jest
kasiaw 21.05.2010 20:06
mhmhm brzmi pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak