Sposób przygotowania

1. Na stolnicę przesiać mąki, dodać zimne masło i posiekać. Wbić żółtka i zagnieść ciasto (nie powinno być zwięzłe tzn. po ściśnięciu powinno się pokruszyć). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

2. Rozgrzać piekarni do temperatury 170 st. (termoobieg), 200 st. (bez termoobiegu). Prostokątną formę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3. Trzy czwarte ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na formę. Posypać równomiernie bułką tartą.

4. Jabłka obrać i kropić sokiem z cytryny. Zetrzeć na pazurkach. Odcisnąć sok, wyłożyć na ciasto i posypać cynamonem.

5. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na jabłka.

6. Zetrzeć na pianę pozostałe ciasto.

7. Wstawić do gorącego piekarnika na 50 - 60 minut.

8. UWAGI: Zawsze używam jabłek typu szara reneta.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    kasiaw

    mhmhm brzmi pysznie :)
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    szarlotka dobra jest
  • 3
    original
    Opublikowano

    rakow2

    lepsza szarlotka niż szalotka

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !