Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
olej rzepakowy 2 łyzki
cukier 1 łyzka
suszone śliwki bez pestek 15 dag
sok z cytryny
Goździki całe Prymat 5
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól
pieprz mielony
ząbek czosnku 2 ząbki
wino białe wytrawne 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwkami

Schab umyć, ostrym i wąskim nożem zrobić otwór przez cały środek. Wino zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, ziarnami pieprzu, gotować 5-10 minut, włożyć śliwki, zagotowac i odstawić, by wystygły, przecedzić. Schab posolić, naczosnkować, posypać majerankiem, pieprzem, odstawić na godzinę. Mieso obsmazyć na patelni, przełożyć do żaroodpornego naczynia, do otworu włożyć śliwki. Polać tłuszczem pozostałym po usmazeniu i odrobiną wody. Przykryć, wstawić do piekarnika. Piec, aż mięso bedzie miękkie, w miarę odparowywania podlewać wodą zamieszaną z winem. Ułożyć na półmisku, pokroić na ukośne plastry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 29.09.2010 15:13
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak