Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Budyń z pieczarek

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 80 dag
mleko 0,6 litra
jajko 4 sztuki
mąka 3 łyżki
masło 15 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
pieprz do smaku
sól do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 łyżka
żółty ser starty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Budyń z pieczarek

Pieczarki czyscimy , myjemy i drobnutko kroimy.Na masle dusimy pieczarki oproszone pieprzem i sola.Do osobnego garnka dajemy 3 lyzki masla , make i zalewamy mlekiem, ciagle mieszajactak dlugo ,az masa bedzie odstawac od garnka. Studzimy mase i dodajemy 4 żóltka ,zolty ser i uduszone pieczarki, dokladnie mieszamy.Ubijamy bialka ze szczypta soli na sztywna piane , dodajemy do zimnej masy ,dodajemy 2-3 lyzki magi , delikatnie mieszamy . Wykladamy do waskiej formy wysmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka . Pieczemy ok 20 minut, w temperaturze 200 stopni.Podajemy z sosem grzybowym lub polany maslem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 02.04.2013 13:32
ciekawy budyń
Beata73 21.07.2012 13:40
takiego nie próbowałam ale nic straconego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak