Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś po duńsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gęś 3-4 kg
sok z cytryny
cukier 10 dag
cebula 2
sól
pieprz
majeranek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
borówka do mięs 6 do mięsa
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś po duńsku

Gęś osolić i opieprzyć od zewnątrz i od środka. Wnetrzę natrzeć majerankiem. Jabłka na farsz obrać, pokroić i następnie ugotować z cukrem i sokiem cytrynowym. Gotować aż do miękkości. Wątrobę i żołądek gęsi drobno posiekać. Cebule obrać, drobno posiekać podrobamii farszem tym wypełnić gęś, a następnie zszyć otwór. Nadzianą gęś umieścić na brytfannie i piec co najmniej 2 i pół godziny w temperaturze 240 st. C. Pozostałych 8 jabłek umyć, ściąć wierzchołki, wydrążyć i piec w piekarniku około 20 minut. Następnie napełnić je borówkami do mięsa. Dobrze upieczona gęś podawać z ułożonymi wokół pieczonymi jabłkami z nadzieniem. Farsz upieczony z gęsią traktuje się jako jarzynę, której uzupełnieniem są upieczone jabłka z borówkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak