Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa 1 opakowanie
bakalie
mąka 1 kg
żółtko jajek 2
drożdże 8 dag
jajko 1/4 kg
masło 12 dag
mleko 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Zrobić masę. Przepis znajduję się na torebce. Dodać 10 dag bakalii. Zrobic zaczyn z 30 dag maki, łyzki cukru, 1/4 l mleka i drożdzy. Gdy wyrośnie dodac jajko i żółtko utarte z cukrem, resztę mąki, mleko i płynne masło. Zagnieść ciasto, a gdy wyrośnie rozwałkowac, posmarować masą i zwinąć w rulon. Odstawić do wyrośnięcia (30 minut), piec godzine w temp. 175 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 01.01.2016 19:57
piękny makowiec- symbol świąt!
Klausia 23.12.2015 22:56
ładny makowiec
Betka 30.11.2012 16:35
mmm uwielbiam;)
marchewka 14.03.2011 23:48
uwielbiam zawijańce :)
Paweł29 07.11.2010 20:43
mniaaaam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak