Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśnik imbirowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

orzechy włoskie 1/3 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
chude mleko 1%) 0,5 szklanki
jajko 1 sztuka
oliwa 1 łyżka
roztopione masło 1 łyżka
cukier 2 łyżeczki
Esensja waniliowa 1 łyżeczka
sól 1/4 łyżeczki
sok wyciśnięty z limonki 1/4 szklanki
banan 3 sztuki
brązowy cukier 2 łyżki
imbir 1/3 kandyzowany

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnik imbirowy

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. Prażę orzechy 5 minut, aż zrobią się chrupkie i aromatyczne. Kiedy trochę ostygną, siekam je grubo. Następnie rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Smaruję teflonową patelnię o średnicy 25 cm ze zdejmowaną rączką i wstawiam ją do piekarnika. Mieszam starannie mąkę, mleko, jajko, białko, oliwę, masło, cukier, esensję waniliową oraz sól w dużej misce, na koniec dodaję imbir i jeszcze mieszam. Wlewam ciasto na rozgrzaną patelnię, wstawiam ją do piekarnika i piekę 12-15 minut, aż naleśnik urośnie i się przyrumieni. W międzyczasie mieszam sok z limonki z brązowym cukrem na drugiej dużej patelni. Podgrzewam na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaję plasterki bananów i duszę 3 minuty, aż zmiękną. Wrzucam jeszcze orzechy i mieszam. Kroję naleśnik na małe okrągłe porcje, a na wierzchu każdą polewam bananami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 21.07.2011 23:50
rewelacja
rakow2
rakow2 21.05.2011 15:36
super
borys 06.05.2011 15:31
super
Tika4444 21.04.2011 08:01
smakowicie wygląda
iwona332 03.11.2010 00:09
super
Krzysztof42 14.10.2010 15:01
zachęcające
zuzanna6 11.10.2010 09:06
ciekawy przepis wypróbuję.
Anna169Hosz 07.10.2010 06:36
Lubię wszystko co ze świeżym imbirem.
noculos 02.07.2010 11:25
Musze wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak