Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki orzechowe z czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masła (margaryny) 125 g
szklanki drobnego cukru 1/3 szkl
ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka
pół szklanki zmielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
kakao 1 łyżeczka
mleko 3 łyżki
łyżeczki proszku do pieczenia (płaskiej) 1 i 1/4 łyżeczki
czekolady, posiekanej, Waszej ulubionej 100 g
jajko 2

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki orzechowe z czekoladą

Masło ubić na lekką masę. Wsypać cukier i dalej ubijać, do białości i puszystości. Wbijać jajka, po kolei, miksując (zbyt szybkie dodanie jajek spowoduje zważenie się masy). Wmiksować ekstrakt z wanilii. Mąkę wymieszać z orzechami, proszkiem do pieczenia i kakao, dodawać do masy, cały czas miksując, na końcu wmiksować mleko. Do gotowej masy wmieszać czekoladę.

Formę na babeczki natłuścić i wysypać bułką tartą. Ciasta nakładać do więcej niż 3/4 wysokości foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

buksiak12 10.09.2010 11:24
pyszności
buksiak12 10.09.2010 11:24
pyszności
Dorota71 10.09.2010 10:38
świetne!
Dorota71 10.09.2010 10:38
świetne!
Emilia22 10.09.2010 10:05
super przepis
Emilia22 10.09.2010 10:05
super przepis
Emilia22 10.09.2010 10:05
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak