Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po baskijsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

•1 kurczak 1,2 kg
pomidory 1 kg
cebula biała 2
ząbki czosnku 2
ryż 25 dkg
sól i pieprz
papryka czerwona 25 dkg
koncentrat pomidorowy 1 (30%)

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po baskijsku

pomidory obrać ze skóry, pokroić na kawałki, z papryki usunąć pestki. Cebulę i paprykę grubo posiekać. Kurczaka pokroić na kawałki. Rozgrzać 4 dkg oleju, kurczaka obrumienić. Dodac cebulę, pomidory, paprykę, posiekany na drobno czosnek, koncentrat pomidorowy (w odpowiedniej ilości ile kto lubi:)). Kurczaka doprawić ostrą papryką i pieprzem
W międzyczasie rozgrzać 3 dkg oleju, dodac ryż i wymieszać. dolać wodę w objętości 2:1 (woda do ryżu). Doprawić solą, piprzem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min aż do całkowitego wchłonięcia wody. Wyłożyć na półmisek ryż, a na wierzch kurczaka z jarzynami

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak