Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odfiletować dorsza. Zagotować 1 l wody z liściem laurowym i natką. Zdjąć z ognia. Dodac dorsza i zostawić do wystygnięcia
(SOS BESZAMELOWY) tłuszcz roztopić na wolnym ogniu, dodać mąkę i wymieszać. dodać zimne mleko, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatałową. Na ogniu trzymac około 10-15 minut mieszając drewnianą! łyżką. Sos powienien mieć konsystencję bitek śmietany.. Jak nie gęstnieje długo to dodac trochę mąki.
ZIemniaki obrać i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwy: połowę sosu, ziemniaki, rybę odsączoną i podzieloną na mniejsze kawałki, reszte sosu, utarty ser i grudki masła. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 5-10 min w 150 stopniach C. Podawac z zieloną sałatą

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !