Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 50 dkg
masło lub margaryna 2,5 dkg
żółty ser 5 dkg
świeża natka pietruszka
Liść laurowy suszony Prymat
masło 3 dkg
mąka 3 dkg
mleko 0,5 l
sól i pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Odfiletować dorsza. Zagotować 1 l wody z liściem laurowym i natką. Zdjąć z ognia. Dodac dorsza i zostawić do wystygnięcia
(SOS BESZAMELOWY) tłuszcz roztopić na wolnym ogniu, dodać mąkę i wymieszać. dodać zimne mleko, doprawić solą i pieprzem i gałką muszkatałową. Na ogniu trzymac około 10-15 minut mieszając drewnianą! łyżką. Sos powienien mieć konsystencję bitek śmietany.. Jak nie gęstnieje długo to dodac trochę mąki.
ZIemniaki obrać i pokroić w plasterki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwy: połowę sosu, ziemniaki, rybę odsączoną i podzieloną na mniejsze kawałki, reszte sosu, utarty ser i grudki masła. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać 5-10 min w 150 stopniach C. Podawac z zieloną sałatą

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak