Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z rzeżuchy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej słonecznikowy 1 łyżka
cebulki dymki 4
por pokrojony na cienkie plastry 1
ziemniaki pokrojone w cienkie plastry 230 gram
wywar z warzyw 420 ml
czarny pieprz
mleko 420 (odtłuszczone)
rzeżucha 230 (posiekana)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z rzeżuchy

W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulkę i por, a następnie powoli przysmażać aż wszystko zmięknie, mieszając od czasu do czasu (5minut). Dodać ziemniaki i rzeżuche i gotować jeszcze około 3 minuty, mieszając. Dodać wywar, mleko i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż ziemniaki się ugotują i zmiękną (20minut). Odstawić rondel z ognia na parę minut do ostygniecia. Zmiksować zupę na gładki krem. Wyłożyć na czystą patelnię i powoli doprowadzić do wrzenia. Podawać przyprawioną grubo zmielonym czarnym pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak