Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekany makaron w serowym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron penne opakowanie
duży brokuł 1
szpinak świeży lub mrożony 1-2
pierś z kurczka 2
ser plaśniowy pakowany 1
śmietana 18 proc 1 duża
pół kostki masła 0,5
ząbki czosnku 4 duże
żółty ser 1 opakowanie
cebula biała 1
sól i pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekany makaron w serowym sosie

Przepis na zapiekany makaron w sosie serowym.


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę uważając by nie była zbyt drobna, mięso delikatnie solimy i doprawiamy ziołami (bazylia, oregano, tymianek) następnie podsmażamy je na oleju lub oliwie z oliwek do momentu zarumienienia się mięsa z dwóch stron. W międzyczasie gotujemy makaron, wyjmując go jednak trochę wcześniej niż zwykle ( nie może być zbyt miękki), ugotowany makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego. W tym samym momencie wymyte, podzielone na małe różyczki i osolone brokuły gotujemy na parze (lub w wodzie) do momentu aż zrobią się pięknie zielone i przestaną być twarde (pamiętajmy aby ich nie rozgotować).

Proponuję również wcześniejsze przygotowanie szpinaku (jeżeli używamy świeżych pęczków należy je wcześniej ugotować) mianowicie: cebulę kroimy w kostkę, dodajemy ją do rondelka gdzie dorzucamy mały kawałek masła, cebulkę szklimy dodajemy do niej szpinak (pamiętając, że ten mrożony długo się roztapia), do smaku dodajemy dwa małe ząbki czosnku przepuszczone przez praskę lub też pokrojone w drobne kawałki, według upodobania przyprawiamy solą i pieprzem.

Gdy uporamy się już z poprzednimi czynnościami możemy zabierać się za sos:
do dość głębokiego garnka wrzucamy pół kostki masła, 4 ząbki czosnku (w kawałeczkach lub przepuszczone przez praskę) ciągle mieszając aby czosnek się nie przypalił w momencie gdy w kuchni zacznie \"dusić\" zapach czosnku dodajemy do niego rozdrobniony ser pleśniowy cały czas mieszając, mniej więcej gdy ser rozpuści się do połowy dodajemy całą śmietanę pamiętając o mieszaniu. Gdy ser całkowicie się rozpuści przyprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dorzucamy do sosu brokuły i kurczaka.

Gdy sos jest gotowy zalewamy nim równomiernie makaron, następnie układamy warstwę szpinaku i posypujemy startym serem. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni (najlepiej na sam dół aby ser się nie przypalił) i zapiekamy do momentu aż zobaczymy, że sos wre przez dłuższą chwilę, jeżeli ser na wierzchu się nie rozpuścił proponuję przez chwilę zapiekać z ustawieniem piekarnika na samą górę.

GOTOWE! Życzę smacznego:)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisoglam 04.12.2010 15:39
Smakowite :)
krzyniu1984 01.09.2010 19:24
przepyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak