Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy. Przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia ziemniaków lun po prostu klamy. Zagniatamy z maką, jajkami i sola. Wyrabiamy. Odrywamy kawałek ciasta, do środka wkładamy śliwkę (wcześniej usunąc pestki) i łyżeczkę cukru i formujemy kulkę. Gotujemy kilka minut w osolonej wodzie do momentu wypłyniecia na powierzchnię. Roztapiamy trochę masła i polewamy knedle oraz posypujemy cukrem.

Proporcje na 1 kg ziemniaków podałam dla przykładu. Ja robiąc knedle po zmieleniu ziemniaków rozkładam równomiernie w misce i dzielę na 4 części. Jedna wyjmuję i w to miejsce wsypuje makę- zawsze korzystam z takich proporcji. Do tego wbijam 2 jajka. Są to proporcje na obiad dla 5-6 osób.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    wiktor188

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !