Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gravlax - marynowany łosoś

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łosoś filet 0,5 kg
cukier 2 łżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 łyżki
koperek pęczek
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Gravlax - marynowany łosoś

Sól, pieprz, cukier i połowę posiekanego koperku mieszam ze sobą i tą mieszanką nacieram filety.
Częścią pozostawionego koperku wysypuję dno naczynia.
Układam w nim filety dwiema warstwami: dolną - skórą do dołu, górną - skórą do góry. Posypuję resztą koperku i obciążam.
Naczynie wstawiam do lodówki na trzy doby.
Po wyjęciu z naczynia odlewam sok, który powstał, filety oczyszczam z marynaty i cienko kroję usuwając skórę.
Podaję z sosem musztardowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marzena34 28.04.2012 12:16
pyszne
Ewelina47 12.12.2011 09:19
brzmi ciekawie
matii6 07.02.2011 17:48
pomysłowe
lukoszek88 27.12.2010 10:00
szybko i dobrze:)
Tika4444 23.12.2010 09:07
możnaby wypróbowac na święta
jolaxa 18.12.2010 18:14
super
alaaa 15.11.2010 22:34
bardzo ciekawe,,
Tika4444 07.11.2010 18:43
fajny przepis
Patrycja40 09.10.2010 18:05
super
goofy9 28.09.2010 08:49
zdjęcie nie przedstawia efektu końcowego - to tylko dzwonki łososia wyjete z opakowanie ...
berys18 23.09.2010 09:22
dziwnie brzmi, ale jest łatwe i dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak