Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto czarno-białe

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 2 szklanki
cukier 1,5 szklanki
kakao 1 łyżka
proszek dopieczenia 2 łyżeczki
oliwa 12 łyzek
mleko 0,5 litr
cukier waniliowy 1

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto czarno-białe

Cukier, żółtko i oliwę ucierać, potem wlać powoli wodę, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. wymieszać. Dodać ubitą pianę. wymieszać.
Podzielić na dwie części : do jednej dodac kakao i upiec dwie babki.
Masa:
mleko (trochę odlać) zagotować z 0,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym.
Do odlanego mlela dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyzki pszennej. Wlać do gotującego się mleka. Ostudzić - powinna wyjść masa podobna do budyniu.
Utrzeć z jedną kostką masła. Podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao.
Na przemian przekładać upieczone babki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kielcok1 04.01.2012 14:30
no i fajne
Krzysztof42 11.10.2010 13:52
fajne
Zofia12 06.05.2010 14:28
mniami, mniami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak