Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 50 dag
cebula 2 szt.
czosnek 2 ząbki
papryczka chili
wino czerwone wytrawne 200 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
ziele angielskie 3 ziarenka
Kminek mielony Prymat szczypta
mąka ziemniaczna 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
boczek wędzony 15 surowy

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z winem

Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w dość grubą kostkę. Boczek drobno pokroić, wrzucić razem z mięsem na głęboką rozgrzaną patelnię i podsmażyć, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cebulkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić do mięsa i zeszklić. Dolać wino, zmieloną paprykę, papryczkę chili, kminek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gdy wino prawie całkowicie wyparuje posolić, wyciągnąć papryczkę, dolać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu ok. 1 godz. Gdy mięso zmięknie, zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w połowie szklanki wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak