Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane łazanki z szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 24 dag
jajko 2 sztuki
sól do smaku
surowa lub gotowana szynka 30 dag
natka pietruszki 1 pęczek
masło 10 dag
śmietana 20 dag
roztopione masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane łazanki z szynką

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować na środku nieckę. Dodać jajka, trochę soli i ok. 2 łyżek wody. Wymieszać składniki najpierw nożem, a następnie ugnieść rękoma mocne ciasto. Podzielić ciasto na 2 części, obie jeszcze raz wyrobić i cienko rozwałkować. Rozwałkowane ciasto przełożyć na płaską, oprószoną mąką powierzchnię i pozostawić do wyschnięcia. Trwa to ok. 2 godzin. Pokroić ciasto na małe łazanki. o wielkości 1x1 cm. Zagotować osoloną wodę, wrzucić łazanki i gotować ok. 5 minut. Nie powinny się rozgotować. Łazanki zahartować i studzić. Szynkę pokroić na małe paseczki. Natkę umyć, drobno posiekać. Roztopić masło na patelni i podsmażyć na nim szynkę i pietruszkę. Rozmieszać śmietanę z jajkami i odrobiną soli, następnie połączyć z szynką i natką, dodać do łazanek. Całość przełożyć do małej, wysokiej formy na zapiekankę, posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem. Całość zapiekać w piekarniku w temp. 120 - 140 stopni przez 40 - 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak