Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Czekoladowe ala Ewa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt.
mąka 1 szkl.
ocet 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
mleko 0,5 szkl
cukier 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Czekoladowe ala Ewa

Na samym początku trzeba zrobić biszkopt, a więc ubijamy piane z białek na sztywno, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Teraz musimy w osobnej misce 6 żółtek , 2 łyżki proszku do pieczenia i łyżkę octu. Wszystko razem mieszamy a następnie dodajemy do piany z białek. Na samym końcu dodajemy mąkę oraz delikatnie mieszamy i pieczemy.(temper.180 stopni) Osobno robimy krem

Krem czekoladowy:
3 łyżki kakao mieszamy z mlekiem i trzema łyżkami cukru, podgrzać na małym ogniu i zostawić do wystygnięcia. 20 dag masła ucierać z dodatkiem żółtka i ostudzoną masą kakaową. Do smaku można dodać 2 łyżki rumu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 29.08.2011 13:29
mniam
ewasylwia 30.10.2010 09:51
Fajne
Roman5 28.09.2010 11:31
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak