Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajski makaron z krewetkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron tagliatelle 75 g
krewetki koktajlowe 1 garść
fasolka szparagowa zielona mrożona 1 garść
marchewka 1/4
cebula biała 1/4
orzechy arachidowe kilka
sos sojowy jasny
olej arachidowy
olej sezamowy
sos chili słodki
chili
imbir
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tajski makaron z krewetkami

Zagotować litr wody, posolić, wrzucić makaron. Gotować około 7 minut i odcedzić.

Krewetki i fasolkę rozmrozić (w mikrofali albo naturalnym sposobem). Marchewkę obrać i pokroić w drobne paseczki (na jedną porcję dania wystarczy zaledwie mały kawałek marchewki, nie więcej!). Cebulę również obrać i wyciąć z niej mały kawałek. Pokroić w piórka. Orzechy rozbić tłuczkiem lub drobno posiekać.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy i oba sosy (na dość dużym ogniu). Doprawić imbirem i chili. Gdy zacznie skwierczeć, wrzucić cebulę, krewetki, fasolkę i marchew. Wlać kilka kropli oleju sezamowego. Smażyć przez 1-2min, cały czas mieszając drewnianą łyżką.

Do mieszanki krewetkowo-warzywnej dodać orzechy i makaron. Całość dokładnie wymieszać, ciągle trzymając na ogniu. Po minucie zdjąć z gazu, przełożyć na talerz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emilia22 19.09.2010 17:41
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak