Sposób przygotowania

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone na kawałki masło, sól, cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Nagrzać piekarnik do 190℃. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3 - 4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek. Ciastem wyłożyć foremki, bokiem noża przesunąć po krawędzi foremki, usuwając nadmiar ciasta. Widelcem podziurkować spód. Piec przez około 20 - 25 minut na złoty kolor, ostudzić.
Krem cytrynowy i owoce:
250 g serka homogenizowanego
100 g śmietany homogenizowanej
60 g cukru pudru
1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
Wymieszać dokładnie serek homogenizowany ze śmietaną, cukrem i skórką cytrynową. Nakładać do wystudzonych babeczek, ułożyć dodatki i posypać cukrem pudrem.
Udekorować owocami świeżymi np. truskawki, borówki, maliny oraz płatki czekoladowe, mięta, bita śmietana i cukier puder.
Smacznego !!

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    IlonaAlbertos

    Narobiłaś mi ochoty na takie babeczki.
  • 6
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    lubię babeczki z owocami
  • 9
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Bardzo lubię kruche babeczki, idealne do kawki... :)
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    lubię wszystkie babeczki
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    fajne babeczki
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    pyszny deser
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !