Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka 0,5 kg
margaryna 15 dag
cukier 15 dag
jajko 1
żółtko jajek 2
budyń waniliowy 1
mleko 200 ml
rodzynki pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże rozpuścić z mlekiem i łyżką cukru i maki. Zostawić aż rozczyn się powiększy.
Wsypać mąke, budyń do dużej miski. Margarynę rozpuścic i ostudzić. Do mąki wlać rozczyn. Wbic całe jajko i 2 żółtka, wlac margarynę i dobrze wyrobić. Wierzch posypac maka (troszkę). Poczekać aż ciasto wyrośnie przykryte ściereczką. Po wyrośnięciu wsypac rodzynki. Włożyć do formy piec 40-45 minut w temp. 160 stopni. Można pokukrowac lub posypac cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara40 05.05.2011 11:25
Jestem fanka drozdzowych ciast, ale poraz pierwszy widze, ze ktos dodaje budyn--ciekawe, na pewno zrobie !
wiktor188 15.12.2010 10:42
pycha
cukiereczek 19.11.2010 08:58
Bardzo smaczna
stokrotka 29.10.2010 09:29
uwielbiam drożdżowe ciasto
Wojtek8 10.10.2010 20:57
uwielbiam drożdżowe ciasto
strzelec02 26.09.2010 17:18
Pyszna.
goofy9 08.09.2010 00:08
wygląda cudownie
aranka 06.09.2010 21:53
pychaa,polecam!
slawekslawek 04.09.2010 20:42
drożdżówka jest smaczna
Katarzyna/kate1980 03.09.2010 13:25
pyszniutka
SmakolykiJoanny 03.09.2010 08:04
cisto drozdzowe cieplutkie jest pyszne
Kate131 02.09.2010 12:56
ja lubię na ciepłoz masłem
banditka 02.09.2010 11:56
nie ma to jak dobra drożdżówka z mlekiem ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak