Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
cukier 15 dkg
masło 10 dkg
jaja 2 sztuki
mleko 1 szklanka
maku 1/2 kg
cukier 20 dag
masło 5 dag
olejek migdałowy 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Do przesianej mąki dodać roztarte z cukrem i łyżką ciepłego mleka drożdze,poczekać aż się wyruszają. Dalej wbić jajka ( wcześniej wyjęte z lodówki by były ogrzane) dodać cukier , ciepłe mleko i wyrabiać ciasto . pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto przykryć ściereczką , pozostawić do wyrośnięcia. Sparzony i osączony makzemleć w maszynce 2 tazy , a potem utrzeć w donicy z cukrem.Już do utartego maku dodać tłuszcz, zapachy, bakalie i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto kłaść porcjami na stolnicę, rozwałkować na prostokąty na grubość 1 cm, posmarować ciasto rozbitym białkiem na to nakładać równomiernie mak i zwijać ciasto w rulon zlepiając końce po obu stronach. Strucle układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze i czekamy aż podrosną.Aby się nie pozrastały możemy poprzekładać papierem . Można też całe strucle zawinąć w papier wtedy zostawiamy sporo miejsca w końcach papieru ,bo ciasto będzie rozpycchać na boki. Tak właśnie piekłam ja i polałam polewą . Czas pieczenia ok. 45 min w 180*C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 27.07.2013 11:07
pyszny,śliczny makowiec
Alex_M 25.05.2013 10:45
pyszne ciasto!
IKrakowianka 30.12.2012 22:03
smakowicie wyglądają
Andysz 30.10.2012 17:33
uwielbiam wszystkie ciasta z makiem;D
Izabela/bella81 30.04.2012 08:48
piękny
Aneta41 04.03.2012 12:16
moje ulubione ciacho
anemon 02.01.2012 08:20
Piękne strucle makowe upiekłaś i ładnie udekorowane.
Ewa104 01.10.2011 10:05
Ależ piękny! I ja go wcześniej nie widziałam? Chyba schowałaś przede mną.
RenataZ-et 25.09.2011 23:33
wygląda tak apetycznie że aż ślinka cieknie :)
Justyna Jussstiii 11.09.2011 08:00
super polecam
ben-ka 03.07.2011 09:50
świetna strucla:)
darus 22.06.2011 22:21
pycha
noculos 04.05.2011 22:02
dobre
Elżbieta17 03.05.2011 14:47
Apetycznie wygląda:)
gosia561 19.04.2011 12:49
śliczny
Ela15 14.04.2011 18:16
super ciacho
ewelina63 29.03.2011 15:58
apetyczne ciasto
anja3107 28.03.2011 12:44
śliczny
wedith1 09.02.2011 23:12
Piękny!
mysza666 12.01.2011 19:16
Wygląda pięknie, ale i z pewnością jest pyszny
Marcin Vw1 08.01.2011 23:58
pychaaaa
Koper 03.01.2011 19:19
Piękny,mi nie dość, że pęka, to jeszcze mak takłądnie nie przylega do ciasta
marta1371 23.12.2010 19:29
w sam raz na świąteczny stół
misia53 11.12.2010 12:44
Pyzuniu , jak zawiniesz w papier to Ci nie pęknie.
SmacznaPyza 11.12.2010 10:34
pięknie Ci wyszedł, mnie zawsze pęka...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak