Lodówka

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, wymieszać z jajkiem i mąką by powstała średnio gęsta masa, osolić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje kłaść łyżką kluchy. By wyszły idealne należy najpierw sprawdzić kładąc jedną kluchę do wody czy się nie rozpłynie. Jeżeli się rozpływa(rozgotuje) należy do masy ziemniaczanej dodać jeszcze mąki. Gotować ok 10 min. (najlepiej sprawdzić wyjmując jedną czy już są dobre). Odcedzić do durszlaka, zahartować zimną wodą. Można podać z białym serem lub okroszone skwarkami z boczku, albo z kiszoną kapustą ze skwarkami.

Komentarze

  • 6
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Ja robię trochę inaczej, ale Twoje na pewno też pyszne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    annamariakowalczyk3

    super,
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    annamariakowalczyk3

    super,
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    annamariakowalczyk3

    super,
  • 2
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    ciekawy przepis, tego jeszcze nie jadłam
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    u mnie to po prostu kluski ziemniaczane ,z tą nazwą spotkałam się gdy byłam na wycieczce w Biskupinie
  • 5
    original
    Opublikowano

    Henryka2

    Jak je zwał, tak je zwał, ale fakt,że są pyszne!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    A Biskupin nie daleko mojego miasta:)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata106

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !