Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na najdrobniejszych oczkach, wymieszać z jajkiem i mąką by powstała średnio gęsta masa, osolić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gdy woda się zagotuje kłaść łyżką kluchy. By wyszły idealne należy najpierw sprawdzić kładąc jedną kluchę do wody czy się nie rozpłynie. Jeżeli się rozpływa(rozgotuje) należy do masy ziemniaczanej dodać jeszcze mąki. Gotować ok 10 min. (najlepiej sprawdzić wyjmując jedną czy już są dobre). Odcedzić do durszlaka, zahartować zimną wodą. Można podać z białym serem lub okroszone skwarkami z boczku, albo z kiszoną kapustą ze skwarkami.

Komentarze

Nikt jeszcze nie skomentował. Bądź pierwszy !

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !