Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak po brazylijsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso drobiowe pokrojone w kostkę 1,25 kg
cebula 2-3 sztuki
sok z 1/2 cytryny
oliwa 4-5 łyżek
curry 3 łyżeczki
posiekana zielenina 1 garść
banan 50 dkg
bulion 4 szklanki
ryż długoziarnisty 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak po brazylijsku

Mięso umyć, osuszyć i natrzeć solą. W dużym płaskim rondlu z nierdzewnej stali lub w formie do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obrumienić ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę. Banany obrać i pokroić na plasterki, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i banany dodać do obrumienionego mięsa, wymieszać na małym ogniu. Ryż wypłukać na sicie pod bieżącą wodą, odsączyć równomiernie rozłożyć na mięsie i zalać rosołem wymieszanym z curry. Przykryć płatkiem folii aluminiowej, wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na najniższy poziom i zapiekać 40 minut. Przed podaniem obficie posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 30.04.2012 20:50
pychota
traktorek 05.06.2011 11:31
takiego czegoś nie znałam
RenataZ-et 06.09.2010 12:05
ojjj, pyszne bedzie:)
Margo1 01.09.2010 16:55
mięsko z owocami , bardzo ciekawe...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak