Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 2/3 szklanki
drożdże 5 dag
jaja 3 szt
masło 20 dag
cukier puder 1 szklanka
śliwki 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżeczkę cukru, szklankę mąki, zamieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na kilkanaście minut. Następnie dodać 1,5 szklanki mąki, jajka, 10 dag roztopionego masła, pół szklanki cukru pudru i wszystko dokładnie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Z 0,5 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru pudru i reszty masła zagnieść kruszonkę. Gotowe ciasto wyłożyć do brytfanny, ułożyć na wierzch wypestkowane śliwki, posypać kruszonką. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 17.06.2013 21:59
smaczne ciasto
Bernadeta1 14.08.2012 11:17
wygląda rewelacyjnie
kate.500 01.08.2012 20:29
pieknie wyglada
Bożena13 01.08.2012 10:20
bardzo smacznie wygląda;)
caralajna 22.07.2012 07:10
kuszące
Motorek 09.03.2012 10:40
smaczne
Margo1 18.04.2011 22:19
Świetne ciacho
Margo1 18.04.2011 22:19
Świetne ciacho
Monika193
Monika193 04.09.2010 10:17
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak