Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kandyzowany imbir

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 80 dkg
woda 1 l
szczypta soli
imbir świeży 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: kandyzowany imbir

imbir obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W dużym rondlu ukłdamy plasterki i zalewamy imbir. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 min. na wolnym ogniu. Wyjmujemy plasterki z garnka odcedzamy i ponownie gotujemy w tej samej wodzie. Dodajemy cukier szczyptę soli i karmelizujemy. Zdejmujemy garnek z palnika albo wlewamy całośc do słoików albo odcedzamy imbir od syropu. W pierwszym przypadku zakręcamy odstawiamy do ostygnięcia, chowamy do lodówki i zużywamy w przciągu roku. W drugim przypadku syrop wlewamy do butelki i postępujemy jak wyżej, a plasterki imbiru posypujemy cukrem i suszymy przez noc. przechowujemy w pojemniku na żywnosć przez kilka miesięcy

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 18.07.2012 14:04
swietne
Adamorek 02.09.2011 18:55
imbir to świetna sprawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak