Sposób przygotowania

Mąkę przesiać,mleko podgrzać,margarynę roztopić i ostudzić.Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę.Drożdże wkruszyć do 1/2 szklanki letniego o mleka,dodać łyżkę cukru i zostawić do rozmnożenia.Drożdże wlać do mąki,dodać resztę letniego mleka,utarte żółtka,bakalie i dokładnie wymieszać.Wlać margaryne i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić z solą i resztą cukru pudru na sztywna pianę.Delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wyłożyć do 2 foremek babkowych wysmarowanych margaryna i wysypanych bułką tartą.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez50 minut.Po wystudzeniu można oblać polewą,lukrem lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Babeczki bardzo lubię i dość często piekę. Są łatwe w przygotowaniu i nie trzeba ich przechowywać w lodówce :) Te na drożdżach wymagają jednak nieco więcej czasu, choć są nie mniej pyszne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Laila2786

    bardzo mi się podoba i na pewno spróbuję
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    piekielnie smacznie się prezentuje;]

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !