Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mleko 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
margaryna 1/2 kostki
cukier 1 łyżka
drożdże świeże 10 dkg
jajko 6 sztuk
rodzynki 5 dkg
kandyzowana skaskórka pomarańczowa 5 dkg
aromat pomarańczowy kilka kropli
margaryna do wysmariwania foremek

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa Eli

Mąkę przesiać,mleko podgrzać,margarynę roztopić i ostudzić.Żółtka utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru na puszystą masę.Drożdże wkruszyć do 1/2 szklanki letniego o mleka,dodać łyżkę cukru i zostawić do rozmnożenia.Drożdże wlać do mąki,dodać resztę letniego mleka,utarte żółtka,bakalie i dokładnie wymieszać.Wlać margaryne i jeszcze raz wymieszać.Białka ubić z solą i resztą cukru pudru na sztywna pianę.Delikatnie wymieszać z ciastem.Ciasto wyłożyć do 2 foremek babkowych wysmarowanych margaryna i wysypanych bułką tartą.Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez50 minut.Po wystudzeniu można oblać polewą,lukrem lub posypać cukrem pudrem.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 13.11.2012 13:45
piekielnie smacznie się prezentuje;]
Laila2786 21.07.2012 11:06
bardzo mi się podoba i na pewno spróbuję
Sarenka 07.10.2011 13:18
Babeczki bardzo lubię i dość często piekę. Są łatwe w przygotowaniu i nie trzeba ich przechowywać w lodówce :) Te na drożdżach wymagają jednak nieco więcej czasu, choć są nie mniej pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak