Sposób przygotowania

Ciasto: Do pojemnika wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodać masło i posiekać je w mące na drobne kawałki. Dodać cukier i sól następnie wbić same żółtka. Wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Białko ostawić gdyż będzie potrzebne do posmarowania pasztecików.

Farsz: Pieczarki obmyć i zetrzeć na dużym oczku. Starte wrzucić do garnka i dusić przez około 15 minut na małym ogniu, przyprawiając do smaku pieprzem. Pod koniec duszenia około 3 minuty przed końcem osolić do smaku pieczarki. (Ogólnie doprawić w miarę ostro, gdyż ciasto będzie miało łagodny smak). Odstawić i odcedzić przez sitko. Cebulę zetrzeć na dużych oczkach, następnie poddusić ją z 5 minut na oleju, po czym dorzucić mięso mielone i dobrze doprawić. Gdy mięso się poddusi dorzucić pieczarki i dokładnie wymieszać. Do farszu dodać szklankę bułki tartej i znów dokładnie wymieszać.
Wyciągnąć ciasto i podzielić na 4 części. Pierwszą część rozwałkować rękami w rulon o grubości około 3-4 cm. Blat i ciasto delikatnie obsypać mąką i rozwałkować na długi płat około 13cm i długości około 45cm i grubości około 3-5mm. (Mi tak wyszło ale to zależy ile ciasta się utnie na daną porcją.) środek posypać delikatnie mąką i nałożyć farsz – nie za grubą warstwę. Zwinąć ciasto tak aby łączenie wyszło na dole. Pociąć nożem na plastry wg uznania grubsze/cieńsze. Ułożyć porcję pasztecików na blasze i posmarować białkiem. Do nagrzanego piekarnika na 180 stopni wstawić na około 22 minuty.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    Apetycznie wyglądają
  • 0
    original
    Opublikowano

    Gosia40

    Muszą być bardzo smaczne:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    rzenia15

    na pewno są smaczne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    pychotki
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    bardzo dobre
  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super pomysl
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Aż mi ślinka pociekła:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    AURELKA

    doskonałe paszteciki , świetne do barszczyku czerwonego

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !