Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jablecznik z beza

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maki pszennej (obj. szklanki 250ml), 3 szklanki
margaryny 250 g
cukru + ok 2-3 lyzki do jablek 2/3 szklanki
cukru pudru 200 g
jaja 4
winnych jablek, np antonówek 1,5 kg
cukrier wanilinowy 8 g
cynamonu (opcjonalnie), 1kopiasta lyzeczka
soku z cytryny 3 lyzki
proszku do pieczenia 1 lyzeczka
szczypta soli
śmietana 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Jablecznik z beza

Make przesiac z proszkiem do pieczenia i cukrem krysztalem i 1,5-2 lyzeczkami wanilinowego, posiekac z margaryna, dodac 4 zóltka, szybko zagniesc kruche ciasto, ktore owijamy folia i na godzine wkladamy do lodówki. Ciasto rozwalkowac, wlozyc do wylozonej papierem formy ( o wymiarach 40 x 25), nakluc widelcem i podpiec ok 20 minut w 200 stopniach, przestudzic, nie wyjmowac z formy. Jablka obrac, wyjac gniazda nasienne, pokroic drobno lub starkowac i smazyc do miekkosci z cynamonem i 2-3 lyzkami cukru (uzylam brazowego, mozna dodac wiecej do smaku), w razie koniecznosci, podlac niewielka iloscia wody. Wylozyc jablka na ciasto. Schlodzone bialka, ubic na sztywno ze szczypta soli, po czym dodac cukier puder, ubic jeszcze raz, a pod koniec dodac sok z cytryny (zajmuje mi to ok 15-20 minut, piana musi byc bardzo dobrze ubita!). Piana napelniamy szprycke i wyciskamy na jablka rozetki z piany, tak aby nie dotykaly brzegów ciasta. Wkladamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 40-45 minut w 180 stopniach, Ciasto najlepiej jest kroic natluszczonym nozem, wtedy beza nie rozpada sie. Do ubijanej piany z bialek, mozna dodac odrobine maki ziemniaczanej, ktora, obok soku z cytryny sprawia, ze beza nie opada podczas pieczenia. Mnie jednak wystarczyl sam sok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 08.07.2013 22:53
ciasto-idealne :)
czekoladka_m 18.03.2012 17:18
Ja też robię casem podobne. Pycha;0
SyMiki 26.05.2011 20:18
super ciasto
Jastinka 29.04.2011 09:45
świetne
ilka_86 17.02.2011 08:42
bardzo smakowite to ciasto:) robię podobne:))
Ewa104 05.02.2011 10:02
Pyszne są takie szarlotki.
eli_555 22.11.2010 22:42
pycha ciacho
Ewa104 20.11.2010 15:17
Robię podobne ciacho i nigdy się rodzince nie znudziło.Pyszne i basta.
Lidia11 12.09.2010 14:46
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak