Sposób przygotowania

Wyszorowane, czyste buraki, wstawiamy do duzego granka, zalewamy woda i gotujemy przez ok 2 godziny na wolnym ogniu. Wyjmujemy, moga byc jeszcze cieple, obieramy ze skorki i tarkujemy na tarce z wiekszymi oczkami. Podobnie ucieramy jablko, wczescniej umyte i obrane ze skorki oraz pozbawione gniazd nasiennych. Cebule obieramy i kroimy w bardzo drobna kosteczke. Rozgrzewamy olej na patelni, podsmazamy delikatnie ocukrzona cebulke do lekkiego zbrazowienia, dodajemy odsaczone z soku buraczki i utarte jablko, doprawiamy sola, pieprzem i cukrem do smaku, smazymy do miekkosci czesto mieszjac (dodalam odrobine vegety). Zdejmujemy z ognia i dodajemy kilka kropel octu, probujemy i ewentualnie doprawiamy. Mozna tez dodac dowolna smietanke,wymieszac, nie ma potrzeby ponownego zagotowania. Zamiast octu mozna dodac sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

Komentarze

  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Tego przepisu szukałam.Super!
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    buraczki taaaaaaaaak! Ja preferuję bez śmietany:)
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubie
  • 0
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    lubie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !