Sposób przygotowania

Przeisac make z drozdzami, cukrem i lyzka cukru wanilinowego. Dodac miekka margaryne. 2 jaja i 1 zóltko, 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego i zagniesc ciasto. Ciasto ma odchodzic od reki i dac sie latwo rozwalkowac, w razie koniecznosci dodac wiecej maki, lub niewielka ilosc jogurtu. Wyrobione ciasto owinac w folie i schlodzic w lodowce przez ok godzine. Po wyjeciu, ciasto dzielimy na mniejsze czesci, (ok 4-5), posypujemy stolnice maka i rozwalkowujemy kazdy kawalek na placki o ok 3 mm grubosci. Za pomoca okraglego naczynia np. garnka lub salaterki, odciskamy ksztalt kola na ciescie i odcinamy boki. Powstale kolo dzielimy na 8 równych trójkatów, u szerokiej nasady kazdego z nich, nakladamy niewielka ilosc dzemu, po czym, zaczynajac od szerszej czesci, zwijamy ciasto w rulonik, ku zwezajacej sie koncowce, formujac rogalik. Duza, prostokatna forme, wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej rogaliki, w okreslonych odstepach, aby podczas pieczenia i rozrastania sie, nam sie nie pozlepialy. Za pomoca pedzelka, smarujemy bialkiem, wierzch rogalików. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni i pieczemy rogaliki w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zrumienienia, konrtolujac temperature. Wyjmujemy na talerz i schladzamy. Kopiasta lyzke cukru pudru, mieszamy z kopiasta lyzeczka cukru wanilinowego, przekladamy do siteczka i posypujemy rogaliki.

Komentarze

  • 3
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    ciekawe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    pycha
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    pyszne i w dodatku dużo, dla wszystkich wystarczy
  • 1
    original
    Opublikowano

    Jaheira11

    rewelacyjne
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    fantastyczne :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    tomek18

    bardzo dużo wyszło,czy to z tej jednej porcji ciasta?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !