Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drozdzowe z dzemem

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki pszennej 3 i 1/2 szklanki
miekkiej margaryny lub masla 250 g
jogrutu naturalnego lub dowolnej smietany 3
drożdży instant 8 g
drobnego cukru 1/2 szklanki
cukier waniliowy 8 g
papier do pieczenia
jaja 3 (jedno białko odłożyć do posmaro
cukier puder
cukier waniliowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drozdzowe z dzemem

Przeisac make z drozdzami, cukrem i lyzka cukru wanilinowego. Dodac miekka margaryne. 2 jaja i 1 zóltko, 2-3 lyzki stolowe jogurtu naturalnego i zagniesc ciasto. Ciasto ma odchodzic od reki i dac sie latwo rozwalkowac, w razie koniecznosci dodac wiecej maki, lub niewielka ilosc jogurtu. Wyrobione ciasto owinac w folie i schlodzic w lodowce przez ok godzine. Po wyjeciu, ciasto dzielimy na mniejsze czesci, (ok 4-5), posypujemy stolnice maka i rozwalkowujemy kazdy kawalek na placki o ok 3 mm grubosci. Za pomoca okraglego naczynia np. garnka lub salaterki, odciskamy ksztalt kola na ciescie i odcinamy boki. Powstale kolo dzielimy na 8 równych trójkatów, u szerokiej nasady kazdego z nich, nakladamy niewielka ilosc dzemu, po czym, zaczynajac od szerszej czesci, zwijamy ciasto w rulonik, ku zwezajacej sie koncowce, formujac rogalik. Duza, prostokatna forme, wykladamy papierem do pieczenia, ukladamy na niej rogaliki, w okreslonych odstepach, aby podczas pieczenia i rozrastania sie, nam sie nie pozlepialy. Za pomoca pedzelka, smarujemy bialkiem, wierzch rogalików. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200 stopni i pieczemy rogaliki w 180-200 stopniach, przez ok 15-20 minut, do zrumienienia, konrtolujac temperature. Wyjmujemy na talerz i schladzamy. Kopiasta lyzke cukru pudru, mieszamy z kopiasta lyzeczka cukru wanilinowego, przekladamy do siteczka i posypujemy rogaliki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 16.03.2012 08:13
bardzo dużo wyszło,czy to z tej jednej porcji ciasta?
rjustysia 01.02.2012 11:30
fantastyczne :)
Jaheira11 25.10.2011 20:10
rewelacyjne
Ewa104 20.11.2010 15:19
pyszne i w dodatku dużo, dla wszystkich wystarczy
justyna111 17.09.2010 16:52
pycha
Lidia11 17.09.2010 14:43
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak